vakuutusneuvonta & korvausapu

kesämökki

Lue myös:

MATKAVAKUUTUKSET

Matkavakuutus on tärkeä matkustaessasi

Matkavakuutus on hyvä aina olla kun olet matkustamassa Pohjoismaiden ulkopuolelle. Myös kotimaan matkustaminen on lisääntynyt ja matkavakuutuksesta saat turvaa myös näille matkoille.

Matkavakuutuksia myönnetään määräaikaisina ja jatkuvina. Jos matkustat useamman kerran vuodessa kotimaassa ja/tai ulkomailla, on hyvä ottaa jatkuva vakuutus. Hyvä muistaa että mukana matkustavat perheenjäsenet tarvitsevat oman matkavakuutuksen kuitenkin niin että yleensä alle 15-20 vuotiaat kuuluvat vanhempien vakuutukseen kun matkustetaan yhdessä. Matkavakuutus korvaa sekä matkustajan että matkatavaroiden erilaisia vahinkoja. Matkustajavakuutuksesta korvataan matkustajan matkan aikana alkavan sairauden ja matkan aikana tapahtuvan tapaturman aiheuttamia hoitokuluja. Matkatavaravakuutuksesta voit hakea korvausta jos matkatavarasi rikkoutuu, vahingoittuu tai joutuu varkauden kohteeksi. Matkavakuutus korvaa myös matkan peruuntumisen aiheuttamia kuluja. Ulkomailla sairastuminen voi tuoda isoja haasteita ja voit tarvita ambulanssilennon Suomeen parhaan hoidon turvaamiseksi. Tämä etukäteen vakuutusyhtiöllä hyväksytettävä lento voi olla kustannuksiltaan kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja ja silloin matkavakuutus tulee todella tarpeeseen. Jos viivyt ulkomailla pitempään eli useita kuukausia, on hyvä tarkistaa matkavakuutuksen voimassaoloaika pidempiin matkoihin ja tarvittaessa oltava yhteydessä vakuutusyhtiöön, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä. Matkavakuutusten hinnat vaihtelevat esimerkiksi sen perusteella, vakuutatko myös matkatavarat ja mistä summasta tai minkä summan valitset peruuntumisturvan enimmäiskorvaukseksi. Edullinen matkavakuutus ei aina välttämättä ole paras matkavakuutus juuri sinun tarpeisiisi, ja halvin matkavakuutus ei välttämättä sisällä kaikkia haluamiasi turvia. Räätälöi siis juuri omiin tarpeisiisi sopiva matkavakuutus. Hyvä tarkistaa myös vakuutuksen kuuluvat palvelut maailmalla eli kuinka helpoksi on tehty asiointi jos jotain sattuu ja tarvitseeko käyttää omaa rahaa paikan päällä ?

Mielenrauhaa maailmalla ja kotimaassa

Oli kyse sitten omasta terveydestä, tavaroista, matkan peruuntumisesta tai keskeytymisestä, kattavasta matkavakuutuksesta saat apua hankaliin tilanteisiin niin maailmalla kuin kotimaassakin.

Peruutusturva – ota matkavakuutus vähintään 3 vrk ennen matkan alkua

Matkavakuutus on hyvä ottaa hyvissä ajoissa, yleensä 3 vrk ennen matkan alkamista, jotta peruutusturva on voimassa. Jos sairastut tai Sinulle sattuu tapaturma juuri ennen lennolle lähtöä, korvaa vakuutus peruuntumisesta johtuvia kuluja eli esim. sellaisia lentolippuja, hotellivarauksia ja etukäteen maksettuja palveluita, joita ei voi peruuttaa. Jos olet lähdössä pakettimatkalle, selvitä ensin, hyvittääkö matkatoimisto etukäteen maksettuja kuluja. Ellei, matkavakuutuksesta on apua.

Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumiskuluja myös silloin, jos esimerkiksi lapsesi tai muu lähiomaisesi sairastuu vakavasti tai loukkaantuu kriittisesti ennen matkaa. Vakuutus korvaa matkan peruuntumiskuluja myös silloin, jos matkakohteessa sattuu luonnonkatastrofi tai esimerkiksi terrori-isku juuri ennen matkaasi ja haluat jäädä kotiin. Peruuntumiskulujen maksimikorvauksissa on yhtiökohtaisia eroja.

Toki voit hankkia matkavakuutuksen myös lentokentältä mutta tällöin peruutusturva ei ole voimassa. Kätevintä on hankkia jatkuva matkavakuutus, jolloin peruutusturva on aina voimassa. On hyvä myös muistaa että matkavakuutuksen hinta suhteessa siihen turvaan, mitä sillä saa, on varsin edullinen ja tuo jatkuvaa 24/7 turvaa niin matkasairauksien kuin – tapaturmienkin varalle kuin myös matkatavaroille, mikäli ne on liitetty mukaan.

Matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus

Matkavakuutus sisältää matkustajavakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen.

Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi matkalla sattuvan sairauden tai tapaturman hoitokulut. Matkatavaravakuutus korvaa varkaus- ja rikkoutumisvahinkoja. Matkavakuutukseen voi sisältyä myös muita ominaisuuksia, kuten päiväraha tai haittakorvaus, mutta näistä on sovittava erikseen. Oman matkavakuutuksen sisältö selviää parhaiten vakuutuskirjasta ja matkavakuutusehdoista ja nämä on hyvä käydä läpi pääpiirteittäin ennen matkaa.

Suomalainen matkavakuutus myönnetään yleensä vain vakituisesti Suomessa asuville, ja myöntämiselle on olemassa myös esimerkiksi yläikärajoja. Matkavakuutuksia myönnetään entistä iäkkäämmille, eikä monissa vakuutuksissa ole yläikärajaa lainkaan. Ikäihmisen on usein helpompi saada matkansa turvaksi matkakohtainen vakuutus kuin jatkuva matkavakuutus. Jatkuvissa matkavakuutuksissa myöntämisen yläikärajat vaihtelevat 70 – 100 vuoden välillä eri yhtiöissä. Matkustajan ikä ja matkan kesto vaikuttavat eniten siihen, vaaditaanko vakuutuksen hakijalta terveysselvitys. Ikäihmisillä saattaa olla erilaisia sairauksia usein jo ennen matkaa. Jos nämä sairaudet äkillisesti ja odottamatta jostain syystä pahenevat matkalla, korvaa matkavakuutus yleensä vain akuutin ensiapuhoidon. Hyvin usein virheellisesti luullaan, että matkavakuutus korvaisi tällaisissa tilanteissa kaikki kulut.

On aina hyvä tarkistaa, ettei hoitokuluissa ole euromääräistä ylärajaa ja että vakuutukseen kuuluu kotimaahan kuljetus vakavissa tapauksissa. Ambulanssilennot voivat maksaa kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja.

Matkavakuutusten päättymisen yläikärajat vaihtelevat eri vakuutusyhtiöiden vakuutuksissa. Tietynikäiset lapset kuuluvat usein vanhempiensa matkavakuutuksen piiriin, ja joillakin yhtiöillä tähän piiriin kuuluvat myös lastenlapset.

Lasten ja lastenlasten ikärajat vaihtelevat kuitenkin vakuutusyhtiöittäin ja kattavuudessa on eroja, joten perhettä koskevat rajoitukset kannattaa tarkistaa huolellisesti ennen matkaa.

Tarkista nämä asiat matkavakuutukseen liittyen ennen matkaa:
  • Kattaako matkavakuutuksen voimassaolo koko sen ajan kun viivyt ulkomailla? Hyvä tarkistaa että ei tule yllätyksiä turvien voimassaoloon
  • Tarvitsevatko mukaan lähtevät lapset tai lapsenlapset oman matkavakuutuksen vai sisältyvätkö he omaan vakuutukseen?
  • Kattaako vakuutus harrastuksesi lomamatkalla? Jos harrastat kilpaurheilua tai riskialttiita urheilulajeja, on hyvä tarkistaa näiden kuuluminen matkavakuutukseen? Nämä vaativat usein laajennuksen ja tästä peritään erillinen lisämaksu
  • Katso jo etukäteen, miten saat kätevimmin apua, jos sairastut tai loukkaannut matkalla.
  • Jos matkakohteessasi ei ole nettiyhteyttä, tallenna puhelimeesi etukäteen numerot, joista saat apua vahingon sattuessa. Vakuutusyhtiön antamasta jatkuvan matkavakuutuksen kortista löytyy yleensä hätänumero ja yleistyvä digitaalinen matkavakuutuskortti sisältää paljon muutakin hyödyllistä tietoa mm. sopimuslääkäreistä ja toimintaohjeita jne.
  • Monissa maissa, esimerkiksi Thaimaassa, ei ole pakollista liikennevakuutusta. Tarkista vakuutusturvasi etukäteen, jos aiot vuokrata auton tai skootterin.
  • Minkä suuruisen vakuutuksen matkatavarat vaativat? On hyvä tarkistaa myös näihin liittyvät ohjeet säilyttämisen ja valvonnan osalta
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest