vakuutusneuvonta & korvausapu

liikennevakuutus

Vakuutusyhtiöt huipputuloksiin 2021

liikennevakuutus

Huipputulosta

Olemme nyt alkuvuoden saaneet lukea uutisia vakuutusyhtiöiden satojen miljoonien tuloksista ja samaan aikaan olemme itse kukin saaneet postilaatikkoon uudet maksut. Vakuutusmaksujen korotukset voivat helposti yltää yli 10 %:iin ja olla pahimmillaan yli 50 %.  Jos vakuutusmaksuja ”tankattaisiin” joka viikko kuten polttoainetta, niin näkisimme vastaavan ilmiön kuin STOP autoilijoiden kuritukselle ja torvet pauhaisivat kaikilla kaduilla.

Vakuutusyhtiö IF tehokkain

Vakuutustoiminnan kannattavuutta ja tehokkuutta mitataan yhdistetyllä kulusuhteella. Tehokkainta toiminta oli vakuutusyhtiö IF:ssä, jossa yhdistetty kulusuhde painui jo tasolle 81,4. Vakuutustulos kasvoi yli 30 prosenttia vuonna 2021. Pohjola seuraa perässä yhdistetyllä kulusuhteella 85,5. ja esimerkiksi LähiTapiolassa se on 91,8.  LähiTapiolaa rasittaa alueyhtiömalli, joka johtaa siihen, että kulurakenne on muuta alaa korkeampi. Yhdistetty kulusuhde on liikekulusuhteen ja vahinkosuhteen summa. Kun suhdeluku on yli 100 %, korvaus- ja liikekulut ylittävät yhtiön vakuutusmaksutuotot ja tällöin yhtiö joutuu turvautumaan sijoitustuottoihinsa kulujen kattamiseksi.

Pankkimies Wahlroos piti aikanaan vakuutusliiketoimintaa huonona, liian pientä voittoa tuottavana. Taitaa nyt mielipide olla vahvasti erilainen ja Sampo-konserni keskittyy vahvasti nimenomaan vahinkovakuutustoiminnan kasvattamiseen, jossa sijoitetun pääoman tuotto on ollut viime vuosina huomattavasti pankkitoimintaa suurempaa. Tämä näkyy myös veroissa. Pankkiveron kertymä vuonna 2020 oli – 2 miljoonaa euroa kun samaan aikaan vahinkovakuutusyhtiöt eli käytännössä me Suomen vakuutuksenottajat, maksoimme vakuutusmaksuveroa 820 miljoonaa euroa ja lisäksi vielä palosuojelumaksua päälle 11 miljoonaa euroa eli yhteensä 831 miljoonaa euroa. Aivan – kaikki eivät välttämättä ole huomanneet, että vakuutusmaksuihin sisältyy merkittävä vakuutusmaksuvero.

Kun siis maksamme 100 euroa vakuutusmaksua niin se menee keskimäärin seuraavasti (yhtiöissä eroja):

  • Vakuutusmaksuveroa tästä 19,35 euroa
  • Vakuutusyhtiön toimintakuluihin menee 30 euroa
  • Korvaukset asiakkaalle 40 euroa
  • Vakuutusyhtiön voitto 10,65 euroa

Lisäksi maksamme vielä vahingoissa omavastuun, joka ei näy suoraan luvuissa mutta on meille vakuutuksenottajille vakuutusmaksun kaltainen.

Hyvin kaukana ollaan vakuutustoiminnan juurilta, jossa yhdessä kerätään rahat noihin korvauksiin ja vain välttämätön kustannus lisätään päälle. Mahdollisesti liikaa perityt maksut palautetaan asiakkaille alennettuina vakuutusmaksuina ja muina etuina.

Ainoa keino vaikuttaa tähän kehitykseen omalla toiminnalla on kilpailuttaa vakuutukset joka vuosi ja hakea itselle se riskivastaava paras hinta. Tämä on valitettavaa ja todella toivomme, että ala herää tähän ja saadaan pysyviä asiakasuskollisuusohjelmia, jotka palkitsevat meitä Suomen Vakuutuksenottajia siitä, että haluamme olla mukana vaikuttamassa vahingottomuuteen ja kehittämässä aitoa yhteisöllisyyttä ja keskinäisyyttä ja vastuunkantoa.

Tätä kehitystä odotellessa Liity jäseneksi www.vakuutuksenottaja.fi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest