vakuutusneuvonta & korvausapu

Päästöhuijaus

Dieselgate on kuuma aihe - oletko oikeutettu korvauksiin?

Päästöhuijaus

Suuri teollisuusskandaali

Dieselgate on Euroopan suurin teollisuusskandaali sitten toisen maailmansodan. Miljoonia autonostajia ja viranomaisia on järjestelmällisesti huijattu dieselmoottoreiden oletetusta ympäristöystävällisyydestä. Maksimoidakseen voittonsa ja pysyäkseen kilpailukykyisinä valmistajat ottivat järjestelmällisesti käyttöön niin sanottuja estolaitteita moottorin pakokaasujen puhdistusjärjestelmässä. Tämän seurauksena dieselajoneuvot päästävät jopa kymmenen kertaa enemmän pakokaasuja kuin laki sallii.

2015

Vaikka skandaali tuli julkisuuteen vuonna 2015, on se edelleen erittäin ajankohtainen. Miljoonia dieselajoneuvoja, joissa on estolaitteet, on edelleen liikenteessä. Pelkästään Volkswagen on valmistanut noin 11 miljoonaa dieselajoneuvoa, joissa on estolaitteet. Jos muut valmistajat lasketaan mukaan, vahinkoa kärsivien ajoneuvojen määrä on huomattavasti suurempi. Vaikka oikeusprosessi etenee Euroopassa hitaasti, monet yhdysvaltalaiset kuluttajat ovat jo saaneet autonvalmistajilta avokätisiä korvauksia.

Uhka terveydelle

Dieselgate ei kuitenkaan ole vain oikeudellinen ongelma, joka esiintyy närkästyneiden asiakkaiden mielissä. Miljoonat ajoneuvot, jotka synnyttävät enemmän pakokaasuja kuin laissa sallitaan, ovat uhka terveydelle. Tätä tosiasiaa ei voida enää sivuuttaa ilmastonmuutoksen aikana. Lisäksi kyseiset autot eivät täytä lakisääteisiä ympäristövaatimuksia. Tämä tarkoittaa, että ne altistuvat päivittäin liikennekäytöstäpoiston vaaralle. Valmistajat tosin väittävät, että ajoneuvot täyttävät nyt nämä vaatimukset niin sanottujen ohjelmistopäivitysten kehittämisen myötä. Lukuisat tutkimukset ja oikeustapaukset osoittavat kuitenkin, että nämä päivitykset itsessään ovat vain uusia huijauslaitteita, eivätkä ne muuta mitään näiden autojen aiheuttamien ympäristövahinkojen osalta.

Seurauksena on jo nyt että omistamasi ajoneuvon arvo on alentunut ja ajan myötä käytöstä poistamisen riski lisääntyy. Saatat myös hiljaa hyväksyä riskin täydellisestä arvonmenetyksestä.

Mitä ajoneuvoja tämä koskee? Asia koskee lähes kaikkia eurooppalaisten ja Euroopan ulkopuolisten valmistajien dieselajoneuvoja, jotka on myyty Suomessa vuosina 2005–2018. Voit itse tarkistaa, koskeeko asia ajoneuvoasi, osoitteessa https://dieselgate.legal/vehicles-affected.

Jos dieselgate vaikuttaa ajoneuvoosi, saat maksuttoman vahinkotutkimuksen. Korvausvaatimuksesi tarkistetaan sitoumuksetta ja maksutta, jotta voit päättää, mihin jatkotoimenpiteisiin haluat ryhtyä. Tätä varten voit syöttää ajoneuvosi tiedot osoitteessa www.dieselgate.legal tai ottaa yhteyttä sähköpostitse office.ee@klauberg.legal

Jos Dieselgate vaikuttaa ajoneuvoosi, sinulla on oikeus korvauksiin. Vaatimuksesi toteutetaan puolestasi oikeudessa. Tätä varten nostetaan kanne autonvalmistajaa vastaan. Tämä tapahtuu useimmiten Saksassa, koska suurin osa kaikista autoista, joita asia koskee, on peräisin saksalaisilta valmistajilta. On edullista, että nostat kanteen saksalaisissa tuomioistuimissa. Toisin kuin muissa Euroopan maissa, saksalaiset tuomioistuimet ovat jo käsitelleet satojatuhansia Dieselgate-kanteita. Useimmissa tapauksissa tuomio on lopulta annettu ostajan hyväksi. Nostaessasi kanteen Saksassa, voit hyödyntää tätä oikeuskäytäntöä.

Jos voitat tapauksen valmistajaa vastaan, palautat ajoneuvosi valmistajalle ja saat vastineeksi kauppahintasi takaisin. Tuomioistuimet vähentävät tästä kuitenkin käyttökorvauksen, koska sait käytännön käyttöarvoa käyttämällä ajoneuvoasi käsittelyn loppuun asti. Se, kuinka paljon ostohinnasta vähennetään, riippuu kilometreistä, jotka olet ajanut ostohetkeen mennessä.

Suomessa yhteistyökumppanina on Suomen Vakuutuksenottajien kumppani 

Asianajotoimisto Magnusson 

Lisätietoja aiheesta saat sivuilta www.dieselgate.legal

Autoilijan asialla

Suomen Vakuutuksenottajien Keskusliitto ry

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest